Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йонко Грозев: Политиците успяват да управляват от името на съдебната власт

Снимка: БГНЕС

Адвокат Йонко Грозев, секретар и ръководител на експертната група "Правосъдие" в "България на гражданите" представи в "Преди всички" предложенията на движението за съдебна реформа.

В България така и не успяваме да постигнем правосъдие, различно от политическите интереси, и да гарантираме достатъчно стабилна институционална среда, която да е и достатъчно привлекателна за инвестиции. Има консенсус да не се носи отговорност за престъпления, когато си бил на власт. ГЕРБ в началото имаха няколко телевизионни представления как се гони престъпност, после всичко беше заметено под килима. Ако не успеем да създадем ефективна съдебна система, никога няма да решим този проблем. Мерките минават през промяна на Конституцията. Политическите сили успяват да управляват от името на съдебната власт и това е голям проблем.

Случаят с Мирослав Найденов е показателен. Три години и половина доказателствата са в прокуратурата и няма ефект.

Трябва да се вкара елемент на политическа отговорност в прокуратурата. И да се направи по-ефективно управлението на прокуратурата. Главният прокурор да носи политическа отговорност – това са част от предложенията на "България на гражданите".

Няма причина ВСС да избира главен прокурор. Това е политически избор и отговорност трябва да носи този, който го е направил. Освен това трябва да има по-кратък мандат – седем години са прекалено много.

Политиците са си гарантирали с прокуратурата, че няма да бъдат разследвани и не искат това да бъде променяно. Има непрекъснат политически натиск и върху МВР. Мерки срещу това също са необходими.

Не съм кандидат за депутат, само участвам в кампанията на "България на гражданите", уточни Грозев. Движещо в ангажимента ми е, че "България на гражданите" не е част от консенсуса, който иска да подчини правосъдието, а има желание за реформа, каза още Йонко Грозев. 

Интервюто с Йонко Грозев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени