Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха кредитни милионери, които са били агенти на Държавна сигурност

Снимка: БГНЕС

Комисията по досиетата разкри кои кредитни милионери са били агенти на Държавна сигурност. Обект на проверката са били длъжници към "Балканбанк" на суми над един милион недоминирани лева към момента на отпускане на кредитите - общо 148 длъжници. Проверени са 288 лица.

Сред по известните имена, огласени от комисията по досиетата е това на Младен Мутафчийски. Той е бил агент на ДС и като длъжник фигурира със сумата от над четири милиарда лева. Красимир Стойчев също фигурира като агент. Той е бил член на съвета на директорите на "Нюз холдинг". Компанията е с два заема към "Балканбанк". Единият е за 736,5 милиона лева, а другият - за близо 2,4 милиарда лева. Георги Агафонов като член на общото събрание и съдружник във фирмата-длъжник "Интер клима" е бил сътрудник на ДС и длъжник на "Балканбанк" в размер на един милион лева. Има и трима длъжници на банка "Тексим", които са сътрудничили на службите.

Проверени са 42 лица, които са имали задължения над един милион недоминирани лева. Разкритите са Владимир Спасов, Валентин Гълъбов и Иван Танев.

По публикацията работи: Светослава Кузманова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна