Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Димитров за досиетата: Излиза само част от истината за източването на банките

Снимка: БГНЕС

Излиза само част от истината за източването на банките, твърди бившият заместник-председател на Комисията по досиетата Евгени Димитров. Той коментира в "Преди всички" оповестената вчера информация за принадлежност на кредитни милионери към "Държавна сигурност".

Димитрова каза, че много от документите с данни за кредитните милионери не са предадени по законовия ред. Той изрази съмнение дали взетите от него и колегите му преди десетина години от БНБ документи са същите, с които работят сегашните членове на Комисията по досиетата.

През 2002-ра година получихме от БНБ пълен списък на кредитните милионери - някъде около 9800-10000 юридически лица и около 32 000 души - членове на бордове на тези дружества.

Покойният Н. Добрев конкретно описва в доклад на кого са давани тези пари, уточни Димитров. Не бих казал, че ще излязат длъжниците. В момента обществото има съвсем други потребности и се цели да се отвлече вниманието

Бяхме дали за проверка синдиците на БНБ, чейндж бюрата, хазарта. Има служители на МВР, които са били в създаването на чейндж бюрата на "Витошка".

Има много неща, които по елегантен начин си заминаха във времето, обобщи Димитров.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени