Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Хаджиев е новият председател на Пловдивския окръжен съд

Снимка: БГНЕС

Досегашният председател на Пловдивския районен съд Веселин Хаджиев е новият председател на Пловдивския окръжен съд. Той беше избран от Висшия съдебен съвет с внушителните 19 гласа и заема поста, който доскоро заемаше новият главен прокурор Сотир Цацаров. Шестима от членовете на ВСС подкрепиха другата кандидатура – тази на Симеон Захариев.

Повече от два часа и половина Хаджиев и Захариев излагаха концепциите си за развитието на Пловдивския окръжен съд и отговаряха на въпроси на съдебните кадровици. Хаджиев говори за натовареността на съдиите и случайното разпределение на делата. Той се обяви за анализ на решенията на съда в Страсбург по дела срещу България и за по-затегнат режим при решенията за използване на СРС-та. За миналата година в Окръжен съд-Пловдив, когато той беше оглавяван от настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, исканията за СРС са били 1036, отказите 32, а частичните 17.

На дискусия след това всеки от членовете на ВСС формулира своята подкрепа, като определенията, които получи Веселин Хаджиев, бяха, че е отличен ръководител, отлична атестация на съда, който е оглавявал, награди от ВСС, както и че работи в съд – Пловдивския районен, който въпреки натовареността, спазва стриктно сроковете на делата.

В полза на Симеон Захариев, който в момента е съдия в Апелативния съд в Пловдив, се изказа председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, според когото е много важно, че зад Захариев с имената си са застанали съдии от Пловдивския апелативен съд, работата му във всички звена на съда, както и че няма нито един отменен акт – това бяха сред изтъкнатите положителни качества.

Според Калин Калпакчиев не е добре Хаджиев да стане шеф на Пловдивския окръжен съд, защото прескачането от началнически пост на началнически пост говорило, че в съдебната ни система има съдебна номенклатура. Въпреки това решението е това – 19 на 6. Припомняме, че с 19 гласа и Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор.

Хаджиев беше сочен за фаворит още преди днешния избор. Досега той беше председател на Пловдивския районен съд - съдът, в който се гледа делото на бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По това дело Цветанов беше оправдан, а Тодорова обжалва присъдата именно пред съда, който от днес вече се оглавява от Веселин Хаджиев.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени