Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: В краткосрочен план отнемането на лиценза на "Лукойл" няма да се отрази на пазара

Снимка: БГНЕС

Сблъсъкът между Агенция "Митници" и петролната компания "Лукойл България" се задълбочи след като бе отнет лицензът за петролен склад на компанията. Решението подлежи на обжалване. Ще се отрази ли отнемането на лиценза върху пазара на горива - в отговор на този въпрос експертът Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация посочи, че в краткосрочен план тези административни мерки срещу рафинерията няма да се отразят на пазара.

Пазарът на горива в България е много конкурентен, фирмите търговци на дребно купуват от "Лукойл", но и от други доставчици. Но това не е безобидна мярка, защото променя логистични вериги и евентуално натоварва себестойността на продукцията. Тази загуба ще се разпредели по веригата и не би довела на учеличаването на цената по бензиностанциите. Аз мисля, че мярката ще бъде обжалвана от "Лукойл", така както направиха през 2011-а. Докато окончателно бъде решен спорът, допускам, че съдът няма да преустанови работата на тези петролни бази. От много дълго време "Лукойл" работи по внедряването на тези уреди и измервателна система на входа и на изхода на своите данъчни складове. Това е сложна, тежка и скъпа задача. Затова специално за този склад сроковете бяха удължавани и пак се оказаха недостатъчни. В България имаме порочната система да слагаме пожелатилни срокове, каза Делчев.

В коментар експертът Илиян Василев каза, че по-скоро този сблъсък между митниците и рафинерията ще се отразят на самата компания. Той смята, че българският пазар на горива няма да пострада от новото отнемане на лиценз на "Лукойл България".

Другите компании, които продават горива, имат поток за снабдяване от други рафинерии. Пазарът не търпи празни пространства и тази ниша ще бъде заета. Цените падат, потреблението също пада, за да очакваме спекулиране с цените. Няма как мерките на държавата към "Лукойл" да не бъдат специални. Това, което е проблем, е между българската държава и единствената рафинерия и е нормално държавата да има изострена чувствителност към възможностите да контролира най-големия си приходоизточник за бюджета. Но е погрешно мнението, че това е някаква лична вендета на г-н Танов или на всеки следващ министър на финансите. Те нямат друг ход, освен да затягат контрола. Доверието е задължително, но и проверките са още по-задължителни. Никой не е по-голям от държавата, дори компании като "Лукойл".

Чуйте мненията от звуковия файл.

  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени