Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Костадинов: Голям е броят на младите хора, които не подлежат на проверка

Снимка: БГНЕС

Това, което искам да споделя, което ми направи голямо впечатление, че голям е и броят на младите хора, които не подлежат на проверка, заяви в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" Евтим Костадинов, председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и на нейната администрация. Той допълни:

Има и партии, които традиционално продължават да издигат в своите листи и щатни сътрудници към бившите служби. Законът им позволява, но все пак тенденцията е, че младите хора предпочитат новото, по-съвременното.

Костадинов уточни, че ще бъдат оповестени още кредитни милионери с принадлежност към ДС:

Идва времето, но считаме, че през настоящата седмица преди изборите по един или по друг начин Комисията ще се въздържи. Ще продължим и с проверките по "Балканбанк", която още не е приключила, да не си мислят някои, че се отлага.

Костадинов заяви, че подкрепя текста в Закон, задължаващ СЕМ, БНР и БНТ да не избират шефове, свързани с КДС:

Аз лично го одобрявам, защото все пак не може представители на медии или пък ръководителите, особено на тези националните медии, в крайна сметка да са били в някаква зависимост, а тази зависимост да стоим и да мислим дали тя ще се задейства, или няма да се задейства, в момента или в бъдеще. Подкрепям този текст от закона. Считат го за крайно лустрационен текст, но аз считам, че към настоящия момент и в тази обстановка, в която е в държавата, ще бъде много
по-добре за нас, към държавата и особено към младите хора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна