Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание на ВСС ще решава оставката на Кокинов като административен ръководител

Снимка: БГНЕС

Извънредно заседание на ВСС ще решава оставката на Николай Кокинов като административен ръководител на Софийската градска прокуратура.

По-рано днес етичната комисия на Висшия съдебен съвет отложи за след изборите решението си има ли основание да бъде образувано дисциплинарно производство срещу подалия оставка като градски прокурор на София и магистрат Николай Кокинов. Съдебните кадровици решиха да поканят на 13-и май Кокинов, като изискаха от Прокуратурата дотогава да им изпрати всички събрани материали по случая.

ВСС реши да си почине около празниците и чак след това да решава казуса. Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров обясни отлагането на решението с две седмици с това, че ВСС не бил "пожарна команда". Той обаче беше опроверган след минути, когато в отговор на покана на съдебните кадровици за извънредно заседание правосъдният министър на служебното правителство Драгомир Йорданов направи това светкавично и след половин час започва извънредно заседание на ВСС. На него ще бъде обсъдена оставката на Николай Кокинов като административен ръководител. След това вече ще се задвижат другите процедури, свързани с дисциплинарните производства. Това, което уверяват от Етичната комисия, е, че Кокинов, срещу когото вече има дисциплинарно производство във връзка с нарушение на случайния принцип на водене на делата, дори и при забавяне на решението на другото, свързано със записите на разговори от петък, няма как да напусне съдебната система до произнасянето на ВСС.

Това е решаващо, защото Кокинов оглавява най-важната прокуратура - Софийската градска прокуратура - и по време на изборите се смята, че е неприлично той да остане на тази длъжност. И второ, защото, ако бъде освободен дисциплинарно, няма да може да вземе бонусът, който се полага на магистрати, които напускат системата - 20 заплати.

Съставът на ВСС е редуциран заради почивните дни, които се събират.

Чуйте репортажа на Силвия Великова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна