Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативите за Деня на Европа са насочени предимно към младите

Снимка: БГНЕС

Инициативите по повод Деня на Европа у нас тази година са насочени предимно към младите хора - ученици и студенти. Това подчерта при откриването на кампанията в София новият представител на Европейската комисия у нас Огнян Златев.

Честването на 9-и май от представителствата на евроинституциите в София тази година се оказа доста по-скромно. Без участие на комисари, без висши чиновници от Брюксел и дори без присъствие на членове от българското правителство на откриването в Националния археологически музей. Според източници на "Хоризонт" това се дължи на напрегнатата предизборна кампания. СРС скандалите обаче не подкопават доверието на страната ни в Европа, смята новият управляващ представителството на Еврокомисията Огнян Златев:

Бих казал, това са различни аспекти на един демократичен процес, който върви в България и във всяка една страна-членка. Виждате, че такива политически сътресения се случват във всички страни-членки, така че в този смисъл България не прави изключение. Българите сме все още едни от най-големите поддръжници на идеята за Европа и в този смисъл смятам, че този проблем не стои на дневен ред пред нас.

В деня на Европа част от инициативите включват окачването на информационни табла в средните училища, на които се изброяват правата и възможностите за реализация в Съюза на европейските граждани, студентите и учениците.

На 9-и май се отбелязва Денят, посветен на мира и единството в Европа - годишнина от историческата Декларация на Робер Шуман от 1950-а, който предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът. Предложението на Шуман се смята за началото на Европейския съюз.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна