Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Юлен" АД: Съдът не казва, че лифтът на Платото в Пирин е незаконен

Снимка: БГНЕС
За нас е важно, че решението на ВАС поставя ситуацията в Националния парк "Пирин" на масата - какво е предвидил териториално-устройствения план, какво предвижда планът за управление, къде са възможностите концесионерът да може да строи и съответно осъжда, че това, което се извършва, е извън тези три възможности. За нас е по-важен принципният въпрос. Вече е ясно как се гледа на ситуацията в Пирин, кое е допустимо и кое не. За бъдещето на самия лифт не бих могъл да коментирам. Това каза Тома Белев от Асоциацията на парковете в предаването "Хоризонт до обед" във връзка с решението на ВАС, че лифтът на Платото на Пирин е незаконен.

От своя страна адвокатът на "Юлен" АД Петър Петров коментира решението на ВАС така: Съдът е решил нещо съвсем просто и ясно. Отменил е един административен акт, с който министърът на околната среда и водите е преценил, че не трябва да се прави оценка на въздействието на околната среда, тъй като се касае за незначително въздействие.

Петров подчерта, че според него съдът не казва, че лифтът е незаконен: Едно решение се чете в неговия диспозитив, а какво казва той – отменя решението на тричленния състав и съответно отменя решението на министъра на околната среда и водите. /.../ Определянето на това дали един строеж е незаконен или е законен става в рамките на съвсем друго производство. Смея да твърдя, че там процедурата е приключила и лифтът е въведен в експлоатация, т.е. някой да твърди, че лифтът е незаконен за мен е повече от не наясно.

Според Белев решението на съда означава, че на лифта не се води ремонт и реконструкция, а се строи нов обект, който не е предвиден в общия устройствен план за управление и съответно горна и долна станция са извън границите, където концесионерът може да строи.

Разговорът между страните в спора за законността на лифта на Платото в Пирин чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна