Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдовицата на Александър Литвиненко поиска обществено разследване на смъртта му

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Вдовицата на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко призова да бъде прекратено сегашното разследване на смъртта на съпруга й, и поиска обществено разследване. Вдовицата на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко призова да бъде прекратено сегашното разследване на смъртта на съпруга й, и поиска обществено разследване.

Марина Литвиненко заяви, че общественото разследване е единственият начин да бъде открита истината за смъртта на съпруга й, който бе отровен със реактивен плутоний през 2006 година в Бондон. Съдията от Върховния британски съд, който е и главен разследващ, изключи хипотезата за участие на руската държава в неговата смърт по съображения, свързани с националната сигурност. Марина Литвиненко обвини съдията в отказ да търси истината. Тя допълни, че е напълно потресена от взетото вчера решение и го определи като резултат от политическа сделка между правителствата в Лондон и Москва.

Преди това британското правителство поиска от съда да засекретени определени части по делото са, че в момента публичното му оповестяване може да навреди на националната сигурност. Според съдията може да бъде проведено секретно разследване на версията на руското участие, където може да бъдат изложени някои ключови доказателства затова като очаква да чуе мнението по този въпрос на правителството и съпругата на Литвиненко.
По публикацията работи: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени