Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България удостои с почетен знак представители на руския елит

Снимка: Архив

Видни представители на руския политически, културен и бизнес елит бяха удостоени днес с почетния знак "Самарски кръст" за техния принос в развитието на българо-руските отношения. Отличието връчи българският посланик в Москва Бойко Коцев. Церемонията се състоя в Гербовата зала на българското посолство в Москва.

Сред наградените 12 души беше и депутатът милиардер Андрей Скоч, който стана известен у нас, след като неговият благотворителен фонд финансира реставрацията на паметника на Цар Освободител:

Най-голямата награда за мен беше да прочета многото отзиви в България с думи на благодарност, след като възстановихме паметника. Самият почетен знак "Самарско знаме” беше изненада за мен и съм много благодарен за това признание, каза Андрей Скоч, който е на 29-а позиция сред руските богаташи.

С думи на вълнение възприе отличието и проф. Игор Калиганов, декан на Филологическия факултет в Академията за славянска култура:

Тази награда има конкретна връзка с българо-руските приятелски връзки, с обичта на Русия към България. Тя също така е свързана със Самарското знаме, което е символ на българското освобождение, което ние помним всички, въпреки старанието на някои да го забравим.

Паметният знак "Самарски кръст" беше учреден от български и руски неправителствени организации по случай 135-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго и възстановяване на българската държавност.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени