Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Не е решено кога ще бъдат увеличени парите за майчинство

Снимка: БГНЕС

По информация на Агенцията по заетостта безработицата в България е 11,2%. Според Националния статистически институт е значително по–висока. Нашата основна цел е да преодолеем негативните тенденции, каза в предаването "Неделя 150" министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. На въпроса, как ще продължи пенсионната реформа, министър Адемов даде следния отговор:

Вижте, в програмните документи на правителството е записано едно предложение за спиране на увеличаване на възрастта и стажа, но като временна мярка, а не като нещо постоянно. Разбира се, това е нещо, което трябва изключително сериозно и отговорно да бъде обсъдено с всички социални партньори, защото без социално партньорство няма как да се вземат каквито и да било решения. Защото такива предложения за изравняване на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените, за преосмисляне на ранното пенсиониране, мерки във връзка с намаляване на инвалидните пенсии – тези предложения на ЕК са традиционни, но основното им изискване е да има финансово стабилна, устойчива и адекватна пенсионна система. Това е главното, което трябва да се направи. Другото е проблем на националното законодателство, на националните традиции, на демографската картина, каза Адемов.

Все още няма окончателно решение дали парите за майчинство ще бъдат увеличени от първи юли или от първи октомври. Това ще стане ясно до два дни, каза министър Хасан Адемов.

Очевидно, че трябва да има жест към майките, но на този етап позицията на Министерството на финансите и на г-н Чобанов е, че трудно можем да намерим средства. Но това не е окончателно решение. Утре (03.06) имаме среща в Министерството на финансите и ще уточним тези проблеми, каза социалният министър.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени