Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска направи фурор с рецитала си в Пловдив

Александрина Пендачанска и Семьон Скигин направиха в Пловдив премиера на песенния си рецитал
Снимка: Дни на музиката в Балабановата къща

Дните на музиката в Балабановата къща отново поднесоха на пловдивската публика незабравимо преживяване – един от концертите в пролетното издание на фестивала върна на сцената под тепетата след многогодишно отсъствие оперната прима Александрина Пендачанска. Именно в Пловдив през юни 1989-а година тя прави дебюта си в цяла оперна роля, в концертно изпълнение на „Травиата” от Верди под палката на Владимир Гяуров.

„Световната Diva” беше нарекла този рецитал артистичната директорка на фестивала Мила Павлова. И наистина изпълнения на световно ниво чу публиката в залата на Филхармонията от дуото Александрина Пендачанска – Семьон Скигин. Руският пианист за първи път гостува в България и сподели откровеното си възхищение от Пловдив. Той е родом от Санкт Петербург, професор по акомпанимент и интерпретация в Музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин, артистичен директор на фестивал в Дрезден и със собствен концертен цикъл в Москва. Изключително ценен като акомпанятор от много певци, сред които Сергей Лейферкус, Олга Бородина и др.

В програмата на Александрина Пендачанска и Семьон Скигин са включени песни от Глинка, Рахманинов, Форе, Равел, Хаджиев и Пипков.

Следващата спирка в турнето на дуото е София - на 6-и юни в зала 9 на НДК, концерт в рамките на "Софийски музикални седмици". После следват гостувания в Швейцария и Франция.

Чуйте прякото включване на Ирена Гъделева от Пловдив минути след края на рецитала и интервюто с Александрина Пендачанска.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени