Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести във Варна и София срещу проучванията за добив на шистов газ

Снимка: БГНЕС

На протест срещу проучванията и добива на шистов газ пред общината във Варна се събраха предимно млади хора с децата си.

Протестиращите казаха, че основният повод, за да излязат на улицата, е решението за проучване за шистов газ в Румъния. Опасяваме се, че гласуваният мораториум у нас за забрана на проучванията и добива на шистов газ може да бъде отменен, казаха хората и цитираха изказване на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, че може да се позволи да се правят предварителни проверки къде може да се проува за добив за шистов газ. Надяваме се, че ако наистина мораториумът се отмени българите ще излязат масово на протест, за да остане чиста природа в България. Протестиращите призовават с плакатите си да не се превръща раят в пустиня. Стана ясно, че част от варненци са заминали, за да подкрепят протестиращите на българо-румънската граница в района на Дуранкулак.

И в София природозащитници излязоха на протест и отново настояха да се запази забраната за проучване и добив на шистов газ в България. Акцията е в защита на румънските екоактивисти, тъй като правителството на Румъния позволи да се проучва добив на газ в близост до границата с България.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна