Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и румънци излязоха на протест срещу добива на шистов газ

Снимка: БГНЕС

Край Дуранкулак българи и румънци излязоха на протест срещу добива на шистов газ. Докато у нас все още действа забраната, фирмата "Шеврон" получи разрешение за проучвания на 5 километра от пограничното румънско село Вама Века.

От българска страна протестното автошествие потегли от Добрич, като по пътя към границата ще се присъединят и автомобили и от други градове. Мотивите обясни Синтия Недялкова, която е сред организаторите на българския протест:

Това е в подкрепа на техния протест, защото ние също сме заинтересовани, тъй като ще се пробива непосредствено до нашата граница и това е на разлома Вранча. Освен отравяне на водата има и опасност от земетресение и т.н. Докато ние готвим този протест в подкрепа на Румъния, спокойни, че все пак тук имаме мораториум, разбираме, че новият екоминистър повдига отново темата за шистовия газ за България, като казва, че трябвало да се види да се проучи и такива забрани не са полезни. Искам да кажа на всички управляващи, че ако искат да падат от власт, нека да повдигат този въпрос. Който повдигне темата за шистов газ в България, където и да е, ще падне от власт. Говоря от името на обикновените хора.

По публикацията работи: Гинка Димитрова – кор. на БНР в Добрич
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна