Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Христова: Правителството да уведоми Румъния за позицията ни за шистовия газ

Снимка: БГНЕС

Очаквахме това правителство да стъпва на пръсти не само около мораториума, не само около екологичните протести, а изобщо да се вслушва в обществеността. Аз лично се познавам с г-жа Михайлова и личните ми впечатления са, че тя винаги се опитва да запазва неутралитет, обективност и изведнъж ме изненада подобен коментар. Това каза Мариана Христова, която е едно от лицата в битката срещу добива и проучването на шистовия газ, в предаването "12+3".

Злите езици твърдят, че преди нейното изказване е имало посещение на човек с висок пост в компанията "Шеврон" в нейния кабинет. За съжаление това няма как да се провери, но така или иначе натискът върху Европейския съюз като цяло, не само у нас, продължава да бъде прецедентен, а това, което нас ни притеснява е не само какво се случва в България, а и това, което се случва в Румъния. Това беше причината ние да излезем, а нейният коментар само сипа бензин в огъня. При нас нещата стоят така, че ние очакваме от нашето правителство да цитира всички международни конвенции, на които имаме основание да стъпим, и да предупреди официално румънската страна, че ние не сме съгласни това нещо да бъде правено в зоните, в които имаме общи води и опасната земетръсна зона на Вранча, заяви Христова.

Не може компания да дойде отвън, която и да е тя, и само да попроучи малко срещу една скромна сума, която ще инвестира от порядъка на 60-100 млн. евро, за да направи проучването, след това да го остави, без да направи последния етап, който е задължителен, дали има нещо, или няма, и да стане, и да си тръгне. Няма такъв случай. Дойде ли, тя не само остава, но трябва и да довърши проекта, обясни тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна