Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбранителното министерство намери решение на проблема с охраната на военните обекти

Снимка: в. “Капитал”

Министерството на отбраната е намерило решение на проблема с охраната на
военни обекти, договорът за която изтече преди дни. До края на годината ще бъдат назначени 800 извънщатни охранители от държавната фирма "Моба", обяви министърът на отбраната Ангел Найденов. Според военния министър, промяната се налага заради изтеклия на десети юни договор с държавната фирма, която извършва охрана на военни обекти и складове.

В момента на изтичане на договора охраната на тези обекти е поета със сили и средства на бригада "Логистика", съответно под съвместното командване на силите в Българската армия. Силите и средствата на бригада "Логистика" ще бъдат използвани до момента на назначаването на охранители.

Охранителите ще бъдат назначени на минималната работна заплата. По думите на Ангел Найденов финансите за заплатите им са предвидени в бюджета на министерството:

Общият размер на този договор е 6,2 милиона лева, остатъкът до края на годината е в размер малко над три милиона, няма да има нужда от допълнителни средства.
Това са цивилни лица. Част от тях са пенсионирани военнослужещи. Те са в рамките на минималната работна заплата за страната. Така е в постановлението - 310 лева. 

Предстои преразглеждане на договорите за всички обществени поръчки в Министерството на отбраната, каза още военният министър.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени