Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС с гласовете на ДПС и Коалиция за България

Президентът свиква извънредно заседание на КСНС заради избора
Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски беше избран за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) с гласовете на ДПС и Коалиция за България. Той беше предложен за поста от премиера Пламен Орешарски. Точката беше вкарана извънредно в дневния ред на парламента. Кандидатурата беше приета без обсъждане. От ГЕРБ гласуваха "против", а от "Атака" не участваха в избора. Гласуването се състоя на два пъти, защото от ГЕРБ поискаха и прегласуване. 

Премиерът Пламен Орешарски мотивира предложението си пред парламента с думите:

Гледам на днешното предложение за назначаване на ръководител на ДАНС като на стъпка от цялостния процес на реформиране на специалните служби. В хода на неговото по-нататъшно развитие възнамерявам да предложа и промяна в структурата на Министерския съвет и възлагане на координиращи, респективно вицепремиерски функции на министъра на вътрешните работи. Надявам се да подкрепите това предложение.

Орешарски заяви, че не е упражнен политически натиск върху него и предложението за Пеевски е негово. Според премиера това е подходяща кандидатура, тъй като не е от системата:

Предложението е мое, нали чухте. Обсъждахме го с ръководствата на парламентарните сили, преценявахме много варианти. Мисля, че е удачна кандидатурата. Специалистът не е вътре от системата, търсехме умишлено външен специалист, за да може да се преструктурират някои активности, възстановяване на държавността, в това число и пресичане на контрабандни канали.

Трудните ситуации изискват нестандартни решения. С тези думи лидерът на левицата Сергей Станишев застана зад кандидатурата на Пеевски, но се обърна към новия шеф на ДАНС от парламентарната трибуна:

За мен е очевидно, че след като е приел това предложение, г-н Пеевски е направил своя избор. След като научих за предложението на министър-председателя, поисках среща с кандидата и сме провели много ясен и сериозен разговор. Убеден съм, че, поемайки този кръст, г-н Пеевски осъзнава каква отговорност поема не само пред тези народни представители, които вярвам ще подкрепят неговата кандидатура, особено от доверие към министър-председателя, а отговорност да доказва всеки ден, че работи не за една партия, не за втора партия, не за икономическа власт, а работи за хората.

Пеевски беше лаконичен, след като положи клетва. Той каза само, че повече ще работи, отколкото да говори:

ДАНС вече ще работи! Няма да се говори само, както беше в миналото. Ще работя само за държавата и нейните граждани.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посрещна с голяма изненада новината:

Толкова съм същисан от това, което чух, че дори не мога да повярвам, че това предложиха! Това е краят на столетницата днес!

Депутатът от ГЕРБ и бивш заместник вътрешен министър Веселин Вучков заяви, че изборът на Пеевски е крайно несъвместим с държавноста:

Снабдява се със супер много правомощия и оперативни, разследващи, с много неясни функции и според мен това е много вредно за институциите, за международното партньорство, изобщо за държавността.

Изборът на депутата от ДПС Пеевски за директор на ДАНС е политически натиск върху премиера Пламен Орешарски. Това коментира в кулоарите на парламента бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него това е заплаха за националната сигурност на България:

Това е просто най-комичното, което може да се случи в държавата. То и юридически не е издържано. Това е заплаха за националната сигурност на България. Всички европейски институции ще бъдат сигнализирани. Цялото правителство беше съставено под натиск и това, което в момента се случва е, че всъщност прерязахме възможността да работим с евроатлантическите служби по начин, по който можем да работим, и да гарантираме сигурността не само на страната си, на региона, но да бъдем и евроатлантически партньори в борбата срещу важната трансгранична организирана престъпност.

От парламентарната трибуна Цветанов заяви, че ГЕРБ ще иска промени в Конституцията.

От името на политическа партия ГЕРБ, от името на лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов започваме обсъждане за провеждане на извънредни парламентарни избори и свикване на Велико народно събрание за нова конституция. Това е решението, което имаме днес, и това е решението, което ще отстояваме в предстоящите месеци. Вие променихте ситуацията в България и знам, че в момента всеки един от вас го преживява много тежко, защото днес направихте това, което никога не сте искали да правите.

Във връзка с новината президентът Росен Плевнелиев отмени участието си в церемонията по откриването на Дунав мост 2 и свика на 20-и юни, четвъртък, извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с единствена тема - реформата в сектор "Сигурност", съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

През 2007-а година, в качеството си на премиер, Станишев уволни след скандал Пеевски от поста заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии, а по-късно го възстанови на поста. За своите 33 години Делян Пеевски има богата биография като следовател, юрист, предприемач и медиен магнат. Пеевски става шеф на ДАНС, след като само преди ден президентът Росен Плевнелиев даде зелена светлина на спорни промени в закона за ДАНС.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени