Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: България и Румъния си оспорват първото място по бедност в ЕС

Снимка: БГНЕС

България и Румъния си оспорват първото място по бедност в Евросъюза, показват публикувани днес данни на Евростат за 2012-а година.

Според данните нашата страна, която води тази непрестижна класация откакто се присъедини към Европейския съюз, остава последна по брутен вътрешен продукт на глава от населението. У нас той е едва 47 на сто от средния за 27-те и близо 6 пъти по-нисък от този на страната с най-добри показатели - Люксембург. Румъния е непосредствено преди България с 2 процента разлика.

От Евростат обаче обясняват, че не брутният вътрешен продукт на глава от населението, а публикуваният също днес индекс на реалното индивидуално потребление дава най-точни данни за благосъстоянието на дадена държава. Този индекс поставя най-долу в класацията Румъния, България е с 1 процент пред нея.

С традиционно най-висок стандарт освен Люксембург са Австрия, Холандия, Великобритания, Германия и скандинавските страни. На другия полюс малко преди България и Румъния се подреждат Литва, Латвия, Естония, Полша и Унгария.
Прави впечатление, че Чехия, Словакия и Словения вече изпреварват финансово затруднени стари страни-членки като Гърция и Португалия по брутен вътрешен продукт на глава от населението.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна