Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото гръцко правителство полага клетва

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гръцкият премиер Андонис Самарас обяви промените в кабинета си. Коалицията в Атина остана двупартийна след оттеглянето на третата партия ДИМАР в знак на протест срещу неочакваното закриване на обществената радио-телевизионна компания ЕРТ. В състава на новия кабинет участват министри от социалистическата ПАСОК. Лидерът й Евангелос Венизелос поема поста вицепремиер и министър на външните работи. Един заместник-министър вече подаде оставка. 

След повече от 30 години на политическа конфронтация двете основни партии в Гърция съставиха правителство. В новия кабинет влизат министри от социалистическата партия. Премиерът Самарас поема цялата отговорност за политиката на Атина, като в стратегическите министерства остават лица от консервативната партия Нова демокрация. Пълна подкрепа получава министърът на финасите Янис Стурнарас, като в икономическия екип не е направена промяна.

Досегашният министър на външните работи Димитрис Аврамопулос става министър на отбраната.

Социалистите поемат две министерства и участват със заместник-министри. Отново се отделят в самостоятелни министерства културата и транспортът. Журналистът Панделис Капсис поема поста заместник-министър, отговорен за държавните медии. Той трябва спешно да реши проблема с уволнените журналисти, които повече от две седмици са окупирали сградата на държавната телевизия.

Опозицията определи новия кабинет като временен за няколко месеца. Лидерът на партията "Независими гърци" Панос Каменос атакува участието на ПАСОК в кабинета, след като последните проучвания сочат, че доверието към социалистите се е сринало до 4 процента.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени