Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС прекрати делото по искането на Румъния да й бъде предаден Евелин Банев

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд прекрати делото по искането на Румъния да й бъде предаден по разследване за наркотрафик Евелин Банев-Брендо.

Вече четвърти месец румънските власти отказват да отговорят на запитванията на българския съд ще поеме ли Румъния средствата за трансфера на Банев до северната ни съседка и има ли договор между нея и Италия, където той е подсъдим по така нареченото дело "Кокаинови крале".

Софийският градски съд, чието определение не подлежи на обжалване, записа специално в определението си, че мълчанието на Румъния е в разрез с основните принципи на взаимоуважение и зачитане на правния ред на държавата, от която се иска да предаде на съд неин гражданин. Съдът прекрати искането след трикратно отлагане освен заради липса на комуникация с Румъния и заради отсъствието на Банев от съдебната зала, защото властите в Милано не намират за удачно той да пътува до София, преди да е приключило делото за международен наркотрафик там.

Очаква се процесът "Кокаинови крале", поне в частта за Евелин Банев, да приключи скоро, след което и Румъния ще може отново да отправи искане за екстрадирането му в северната ни съседка, където той трябва да бъде съден по едно от разклоненията на "Кокаиновите крале".

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна