Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Нагиб: Събитията в следващите месеци ще бъдат изключително интересни

Снимка: ЕПА / БГНЕС
 

Политическият анализатор от Кайро Ахмед Нагиб коментира събитията в Египет в интервю за предаването "Събота 150".

Защо президентът Мурси беше свален, само негова ли е вината, че се стигна дотук?

Не е само той виновен със сигурност. Зад всичките му големи провали стои цялата група на Мюсюлманското братство. Той можеше да бъде успешен президент, когато в началото получи подкрепата на целия национален фронт за единство – на младежите от революцията, интелектуалците. За съжаление Мурси доказа, че не е президент на всички египтяни, а обслужва само тесните интереси на Мюсюлманските му братя. Вместо да се превърне в защитник на революцията, той предаде всичките си обещания. Взе властта на стария военен съвет и прие текстове в конституцията, които потъпкват гражданските права. Той работеше само в интерес на своите хора, докато много египтяни страдат от недостиг на гориво и режим на тока – сериозни проблеми за националната сигурност на страната. Египтяните просто стояха и наблюдаваха възхода на още един диктатор. И не само –той бе марионетка в нечии други ръце, които го управляваха въпреки президентските правомощия. Всъщност Мюсюлманското братство управляваше Египет, докато президентът разделяше обществото. Те твърдяха, че опозицията води война срещу исляма, а всъщност това е страна с население от над 80 милиона мюсюлмани. Това не е религиозна война. Хората просто не понесоха тиранията и диктатурата на държавния апарат.

Все пак, одобрявате ли действията на военните? Това не е ли военен преврат по  турски модел и какво означава за демокрацията в Египет?

Това наистина е държавен преврат, но е първият, който предава властта в ръцете на цивилни – а именно на председателя на Върховния съд. Освен, че не взеха властта, военните не си присвоиха правомощията и на други институции, както направи предишния Върховен военен съвет. Сега временният президент ще има право и да приема законодателство свързано с преходната конституция. Това е нечувано в историята на този регион. А военните действаха, след като се консултираха с католическото представителство,върховният имам на Египет, лидерите на опозиционните партии и революционната младеж. Така че, не става дума за едностранни действия. Разбира се, има опасения, че военните ще стоят зад кулисите и ще дърпат конците. Но на този етап не можем да преценим това, докато не видим фактите.

Сега чуваме обещания за нови президентски избори. Какво обаче ще стане с Мюсюлманското братство – тази партия доминираше парламента. Ще бъде ли отново допусната до избори, включително със свой кандидат за президент?

Първо, парламентът беше разпуснат. Навявам се временният президент, военните и опозицията да гарантират, че Мюсюлманското братство ще бъде реинтегрирано в политическия живот. Нека се прочистят само онези техни лидери, които подтикват към насилие и конфронтация. Но тази реинтеграция трябва да стане съгласно закона и конституцията. Нека бъдат арестувани само отговорните за агресията, без да се преследват невинните. Не трябва да се предприемат извънредни мерки срещу тези хора и те да бъдат изключвани от политиката, независимо от техните възгледи. Колкото до виновниците за насилието, те трябва да бъдат съдени съгласно закона, както бе съден самият Мубарак – равнопоставено.

Не се ли опасявате, че на следващите избори Мюсюлманското братство ще се завърне на власт?

Това фактически е невъзможно. Сегашната им популярност е спаднала под нулата. Само членовете на братството биха гласували за него. Още от събитията на 25 януари когато заедно протестирахме срещу режима на Мубарак, братството не искаше да издига кандидат за президент. Те твърдяха, че са били принудени на го направят. И наистина президентството за тях беше управленски капан. Затова трябва да се поучат от грешките си. Определено не смятам, че ще спечелят достатъчно места в парламента, за да съставят и правителство. Едва ли изобщо повече ще спечелят каквито и да било политически избори.

Казахте, че президентът на Египет е бил кукла на конци. Но какво мислите, за твърдението, че военният преврат също е извършен под чуждо влияние. Г-н Мурси беше неудобен за доста чуждестранни правителства?

Мурси обаче си беше стиснал ръцете със САЩ. Той се беше сработил с администрацията на Обама. Все още виждаме как Обама изразява загриженост и едва ли не се опитва да защити Мурси. Виждаме как Си Ен Ен отразява пристрастно събитията в Египет и определя преврата като вреден за страната. Американците не са доволни от това, което се случи. Виждаме и интересна промяна в международната ситуация в региона. Русия отново се намесва в Египет, което не е ставало от 1973г насам. Китай също силно подкрепя развитието у нас, което се радва на обществено одобрение. Много пъти съм се опитвал да убеждавам представители на американската администрация, че не трябва да взима ничия страна освен тази на народа на Египет. За бъдеш възприеман като приятел, не трябва да поддържаш това или друго правителство, а да подкрепяш само хората.

Какви ще са последствията за региона на Близкия изток от този египетски преврат. Мохамед Мурси например беше близък с палестинското ислямистко движение Хамас в Газа, както и с премиера на Турция г-н Ердоган?

Случилото се в Египет през последната седмица отслаби позициите на международната мрежа на Мюсюлманското братство. Както виждаме вече в Тунис и в Турция, хората отново въстават на протести. Загубата на Египет от Мюсюлманското братство означава загуба на почти всичко. Едва ли те отново ще успеят да изплуват като голям играч в региона. Държави като Тунис и Турция ще претърпят големи вълнения заради техните правителства, свързани с братството. Събитията в следващите месеци ще бъда изключително интересни.

Интервюто с Ахмед Нагиб можете да чуете в звуковия файл. 

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна