Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС решава дали да уволни дисциплинарно Николай Кокинов

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет ще решава да уволни ли дисциплинарно бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Такова е предложението на дисциплинарния състав, който проучва случая със скандалния запис на разговор между Кокинов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов.

Разговорът е от средата на април и е правен в дома на Борисов в Банкя. Освен пикантните коментари за магистрати и журналисти, той скандализира обществото в разгара на предизборната кампания първо с факта на провеждането си, но и със съдържанието си – делото срещу Найденов за подкуп и разследването за подслушване, по което обвиняем вече е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Репликата "Ти си го избра" към Борисов от Кокинов за избора на главния прокурор Сотир Цацаров също даде повод за доста коментари.

След като записите стигнаха до медиите, Кокинов подаде оставка като градски прокурор. Прокуратурата започна проверка за престъпление срещу правосъдието, но не откри такова и се фокусира върху записалия Кокинов, Найденов и Борисов неизвестен извършител. Само месец отне на ВСС да стигне до днешния финал.

Ако Николай Кокинов бъде уволнен дисциплинарно може да обжалва решението пред Върховния административен съд.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна