Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливенският клир е против статуя на тракийска богиня в Царево

Снимка: БГНЕС

Сливенската митрополия се противопоставя на идеята за издигане на статуя на тракийска богиня на брега на Царево. Наскоро в морския град e представен проект за ремонт на разрушения фар на входа на пристанището, който предвижда, вместо възстановяване на фара в старата му форма на православен кръст, на мястото да бъде монтирана статуя на тракийска богиня.

В изявление на Сливенската митрополия се казва, че православните християни в града не подкрепят проекта и настояват, ако при фара бъде издигната статуя, тя да е на апостол Андрей Първозвани или на свети Николай Чудотворец.

На мястото на Царево през ІІІ- ІV в. преди Христа е имало древно тракийско селище, просъществувало до І век след Христа. В средата на I век Свети Андрей Първозвани основал в селищата по южното Черноморие християнски общини. От 2000 години населението в Царево изповядва християнството и няма нищо общо с древното езическо тракийско селище.

От Сливенската митрополия заявяват, че издигането в Царево на статуя на тракийска богиня ще бъде кощунство спрямо християнската вяра.

По публикацията работи: Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени