Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебно решение постанови оттегляне на молбата за обявяването на банкрут на Детройт

Снимка: Архив

Съдебно решение постанови оттегляне на молбата за обявяването на банкрут на Детройт. Според съдия Розмари Акилина състоянието на банкрут би нарушило щатските закони, тъй като застрашава пенсионните фондонве. В отговор прокурорът на щата обжалва заповедта.

Бъдещето на Детройт остава под въпрос, след като все още нито демократи, нито републиканци имат конкретен план за излизане от кризата с дълга от 18 милиарда долара. Изглежда, че за момента единствено губернаторът Рик Снайдър е убеден, че обявяването на банкрут е единственото правилно решение.

Пред журналисти вицепрезидентът Джо Байдън заяви, че няма идея как може да се помогне на града, докато говорителят на Белия Дом Джей Карни засега изключи възможността за спасителни програми, подобни на тези от началото на кризата, когато американските политици от ляво и дясно наляха пари в две от най-големите компании на Детройт, Дженеръл Мотърс и Крайслър.

За момента не е ясна и съдбата на пенсионните фондове и два от тях подадоха искове, с които се надяват да блокират процедурата по банкрут. Не се знае и как ще бъдат засегнати общинските служителите. Мениджърът по извънредни ситуации на Детройт Кевин Орр увери, че засега ще се плащат сметки и няма да има прекъсване на услугите.

Експерти коментират, че има малка вероятност за огромен спасителен план от правителството, подобен на този от началото на кризата. АП цитира Норман Орнстейн от Американския Институт за инициатива, според когото, въпреки че спасителната програма е помогнала на автоиндустрията за в бъдеще ще бъде много по-трудно да се приемат подобни мерки.

По публикацията работи: Младен Петков - за БНР от САЩ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна