Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Миланова: Приемаме повече пациенти заради жегата

Снимка: БГНЕС

Двойно повече пациенти са приети през почивните дни в клиниките по вътрешни болести и кардиология на "Пирогов". Доц. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиология, обяснява това с неразумно поведение в топлите дни.

Определено, в сравнение с миналата събота и неделя, ако сравняваме периода петък, събота, неделя, сега има приблизително двойно повече пациенти приети, което отчасти може да се обясни и вероятно с по-високите температури.

Доц. Миланова припомня четирите основни правила за поведение в жегите:

Да се избягва престой на открито в най-горещите часове на деня, да се пият достатъчно количество течности, но, забележете, става въпрос за вода, чай, айрян. Да се избягва употребата на алкохол и газирани безалкохолни напитки. Хубаво е и храната да бъде по-лека, в жегите предимно плодове, зеленчуци, които всъщност и допълнително ни носят течности. Облеклото, хубаво е да са светли дрехи, да има шапка.

Трябва да се акцентира със специален режим при пациентите със сърдечносъдови заболявания, които приемат различни медикаменти, и които високите температури могат допълнително, при неправилно поведение в тези случаи, при тях биха могли наистина да влошат състоянието и то сериозно.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна