Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Губим 3 милиона от проблеми с проект за преброяване на делфините

Снимка: БГНЕС

Над 3 милиона лева ще получи изпълнителят на проекта за преброяване на делфините в Черно море. Парите са европейски, но страната ни може да ги изгуби, стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова:

Ако до края на годината няма договорен изпълнител, ние ги губим. Няма да можем да изпълним проекта.

Михайлова очаква резултати от проверките на екоминистерството как са били подготвени документите за възлагане на обществената поръчка.

Кой е участвал, кой е назначавал комисията, въпреки че това е много лесно по документи доказуемо. Не мога да кажа, че имам подозрения за злоупотреби. Аз съм смутена от това, че се тръгва на избор на един предрешен изпълнител. Друг няма, само този изпълнител е поканен. Най-късно до края на следващата седмица ние ще сме приключили с проверките.

Проектът е спрян временно заради съмнения за нередности при обявената обществена поръчка за избор на изпълнител.

Възложих на директора на Агенцията по околна среда да поиска становище от Агенцията за обществени поръчки по процедурата, която в крайна сметка са избрали, защото аз се съмнявам, че това е най-правилната процедура. Очаквам становището на Агенцията за обществените поръчки и съм готова да спра всички процедури по проекта, дори с риск проектът да не се случи и ние да загубим тези 3 милиона и половина за биоразнообразието в България, ако трябва да спазваме закона и да бъдем изрядно прозрачни.

За да има реален конкурс, екоминистърът очаква БАН да направи консорциум с неправителствени организации и да кандидатства за проекта.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени