В Лондон за пръв път в историята беше изпечено и сервирано парче месо, изцяло създадено от стволови клетки, предаде Би Би Си. Парчето говеждо месо е с тегло 141 грама и е отгледано в университета на град Маастрихт в Холандия от професор Марк Пост.
Днес ще представим първия хамбургер, отгледан в лаборатория от стволови клетки. Правим го, защото животновъдството и производството на месо са вредни за околната среда, а и в крайна сметка не отговарят на търсенето по света, и разбира се не е добре, защото умират животни.
Изкуственият бургер, оценяван на 250 хиляди британски лири, беше сготвен от майстор готвача Ричард МакГоуън и дегустиран от кулинарните критици Хани Рьоцлър и Джош Шонуолд. И двамата дегустатори са категорични, че изкуствената храна има консистенцията на месо, но вкусът е различен.
Ястието е създадено от 3000 пласта стволови клетки на говеждо месо. За да се придаде на стека обичайния вид на месо, той е бил оцветен с хранителни бои и са му добавени овкусители.
В сравнение с обичайното производство на месо, отглежданото в лаборатория е двойно по-енергийно ефективно, произвежда едва 4 процента парникови газове и му е нужен само 1% от площта.