Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Косев: Една от основните цели на "Протестна мрежа" е мобилизиране на протеста

Снимка: БГНЕС

Музикантът Лъчезар Косев, който е част протестиращите, изграждащи "Протестна мрежа", обясни защо се стигна до сблъсък на вчерашната пресконференция, когато представители на Национално движение "Свобода" започнаха да задават въпроси, които предизвикаха спор и се наложи да бъдат изведени от залата за пресконференции на БТА с полиция. В интервю за предаването "Преди всички" Косев заяви:

Ние нямаме проблем да водим диалог с нормални и цивилизовани хора, но тези хора от една страна говорят за диалог, а от друга страна се държат абсолютно нецивилизовано. Не може да говориш за диалог и да удряш по масата и да крещиш. Ако това е тяхното разбиране за диалог, то ние няма как да участваме в него, защото те просто дойдоха, за да фокусират върху себе си прожекторите и медиите.

Косев обясни и как се е създала идеята за "Протестна мрежа": Тези седем човека, които застанехме вчера на пресконференцията, сме само една малка част от една доста по-голяма група хора, която работи по тази идея. Тази група хора е съставена от протестиращи, от администратори на някои от най-големите страници във Фейсбук, представители от някои от групите и всъщност това не е идея, която излиза от нас. 55 дни сме на улицата и слушаме призивите на много хора, които казват: Хайде, не е ли време да се консолидираме по-добре. Самият протест си има своя живот и никой не може да му вмъкне отвън някаква чужда идея, някакви привнесени неща, които да го манипулират. /.../ Една от основните цели на "Протестна мрежа" е мобилизиране на протеста.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна