Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите измерения на ветото на президента

Снимка: БТА

Политическите измерения на ветото на президента - в коментар по "Хоризонт" проф. Петър-Емил Митев посочи, че институционалната стабилност на страната намалява.

От тук нататък ще зависи много от начина, по който ще реагира правителството. Ако правителството погледне достатъчно рационално и не тръгне към война с институциите, каквото очевидно направи президентът, нещата могат да бъдат задържани в границите на политическата нормалност.

Това е нов момент - така проф. Митев коментира изявленията от страна ГЕРБ, че искат общи действия с Реформаторския блок за сваляне на правителството и свърза това с възможните изходи от протестите в страната. На въпрос дали трусовете в обществото са в резултат на смяна на геополитическата посока на България, проф. Митев отговори, че България не може да се разглежда извън геополитическата зона, в която се намира.

Цялата зона от Киев до Дамаск е свързана с нарастващо напрежение. Украйна в момента трябва да избира между ЕС и очакването на Русия за Евразийски съюз. Като минете през Молдова, през Кипър и се стигне до Дамаск. Всяка страна има своите дилеми. В България проблемът е енергиен. "Набуко" беше обявен за национален приоритет, сега чухме, че ще се възстанови това, което е пропуснато по "Южен поток", остава да виси и "Белене", уточни той.

Политологът Димитър Аврамов е на мнение, че аргументите на президента са прозвучали смислено:

Една от причините е неубедителността на аргументите на Министерството на финансите и правителството. Ако правителството толкова бърза да актуализира бюджета, да се свика Народното събрание по-рано, а не на 30-и август. Притеснен съм, че протестът стана самоцелен. Много е важно колко хора отиват на улицата и какво искат. Лансирането на идеи като "протест до дупка" ми изглеждат малко самоцелни. Ситуацията е сложна и единственото решение, което виждам, е в появата на стабилна политическа алтернатива. Изборите зависят единствено от желанието на БСП и ДПС и на второ място - от обществото. След като ГЕРБ казаха, че искат избори през май, изглежда, че периодът до май е консенсусен. Но никой от БСП и ДПС не е казал, че иска избори през май. Ще има интересна есен, в която е вероятно да се увеличи напрежението. Няма логика това правителство да изкара цял мандат, но ДПС и БСП ще направят всичко възможно това да се случи.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени