Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Клисарова: Няма да има политически уволнения в МОН

Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието и науката няма да има политически уволнения, заяви пред журналисти в Стара Загора министър Анелия Клисарова, която участва в кръгла маса по въпроси на образованието. До средата на септември за широко обществено обсъждане ще бъде публикуван проектът за закон за училищното образование и предучилищното възпитание.

Анелия Клисарова досега е освободила десетина души от министерството, но продължава да проверява кадрите и може да има още уволнения. В подкрепа на твърденията си, че уволненията не са политически, министърът посочи случай за човек, който 30 години е работил като шофьор, завършил е Спортна академия, за две години е станал експерт и директор на Центъра за развитие на човешки ресурси.

Министърът обеща увеличаване на заплатите и квалификацията на учителите, както и облекчени условия за кредити. Няма да се закриват ресурсните центрове за деца със специални потребности. Делегираните бюджети остават, но ще има изисквания за качество на образованието, какви точно, не стана ясно. На въпрос на БНР за правата на учителите, които сега са далеч по-малко от задълженията им, Анелия Клисарова се позова на Кодекса на труда, а за това не трябва ли Бог да бъде в центъра на ценностната система при възпитанието на децата, министърът отговори, че нашето училище е светско.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени