Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама пилоти на "Търкиш ерлайнс" бяха отвлечени от въоръжени мъже в Бейрут

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Двама пилоти на самолет на турските авиолинии са отвлечени тази сутрин в Бейрут и засега са в неизвестност. Според турските медии отвличането е станало докато автобусът, с който 9-членният екипаж на самолета е пътувал от бейрутското летище за хотела, където трябвало да отседнат. На разсъмване автобусът бил спрян от четирима въоръжени мъже, които задържали само главния пилот и втория пилот - Мурат Агджа и Мурат Акпънар, а на останалите 7 души разрешили да продължат пътя си невредими.

Турският посланик в Бейрут Инан Йозйълдъз заяви пред телевизия НТВ, че са предприели инициативи за освобождаването на пилотите и подчерта, че ливанските власти работят активно за освобождаването им, но все още не са се свързали с отвлечените. Йозйълдъз уточни, че автобусът, с който е пътувал екипажът на самолета, е собственост на турските авиолинии, а полетът, който са извършвали, е бил редовен - по линията Истанбул-Бейрут. Останалите 7 членове на екипажа от похитения автобус били върнати в Турция.

Ливански ТВ канал съобщи, че ливанска радикална групировка, наречена "Имам Ръза зияретчилери" /Почитатели на имама Ръза/ е поела отговорност за отвличането, но името на групировкатата не е познато на специалистите в Турция.
Групировката е поискала срещу турските пилоти да бъдат освободени 9-има ливански шиити, които бяха похитени в Сирия през май 2012-а година и оттогава се намират в плен там.



По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени