Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-20 ще обсъди сирийската криза

Снимка: Архив

Конфликтът в Сирия ще бъде обсъден по време на започващата днес край Санкт Петербург среща на върха на Г-20.

Сирийската тема не фигурира в дневния ред на срещата на 20-те най-влиятелни страни в света, но тя без съмнение ще се дискутира по време на многобройните двустранни срещи. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, още преди да пристигне в Санкт Петербург, че ще акцентира в разговорите си с държавните лидери именно върху сирийската криза.

Домакинът на срещата Владимир Путин има в своя график десетина срещи, но не и с президента на САЩ Барак Обама. Двамата се очаква да обсъдят най-взривоопасния в момента международен проблем или по време на работния обяд в късния следобед, или на неформална среща в кулоарите на форума.

Американският лидер вече съобщи, че ще използва посещението си в Русия, за да убеди руския президент в необходимостта от въоръжена акция срещу режима в Дамаск, докато Владимир Путин се очаква да разясни своята позиция, че подобна намеса без твърди доказателства за вината на войските на Башар Асад за употребата на химическо оръжие и без решение на ООН ще представлява агресия срещу суверенна държава.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна