Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честванията във Варна започнаха пред Държавния архив

Снимка: Архив

Във Варна официалната церемония започна пред сградата на Държавния архив, от това място княз Александър Батенберг е изпратил телеграмата, с която признава Съединението.

По традиция варненци първо се събират точно пред тази паметна плоча, тъй като точно тогава княз Александър Батенберг пристига от Сандрово, там, където е била пощата, и изпраща телеграма до Министерския съвет за признаване на Съединението. Той казва, че предлага да даде немедлено заповед да се мобилизира войската да тръгне заедно за Пловдив с всички ида се вземе в ръце управлението на страната. Варненци естествено посрещат с аплодисменти текста на телеграмата на своя княз и това е един много празничен ден за града.

По-късно празничното шествие премина по улиците на Варна до паметника на загиналите в сръбско-българските войни до общината, където имаше тържествена церемония и бяха поднесени венци и цветя. В тържествата, освен кметът на града Иван Портних, областният управител Иван Великов, председателят на общинския съвет Иван Луков и народни представители от БСП и ГЕРБ, участва и заместник председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и министърът на образованието и науката, проф. Анелия Клисарова.

Професор Клисарова съобщи новината, че за децата на бежанците от Сирия вече се търсят класни стаи, както и учители да бъдат обучавани. Учители се търсят сред сирийците, за да могат децата да бъдат обучавани на майчиня си език.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна