Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция е готова да даде всичко от себе си, което е необходимо, за да настъпи мир в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Още не е финализирана позицията, която ще има Турция при участие в евентуална военна намеса в Сирия. Това заяви турският премиер Реджеп Ердоган на пресконференция, която даде след завръщането си от участие в срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург. В рамките на срещата Ердоган разговаря и с Владимир Путин, и с Барак Обама. Турският премиер подчерта, че към момента няма взето окончателно решение относно времетраенето, действията, логистичната подкрепа на евентуална военна операция в Сирия.

Тези детайли ще бъдат определени в зависимост от условията, но Турция е готова да даде всичко от себе си, което е необходимо, за да настъпи мир в Сирия, каза Ердоган.

На въпрос за решенията на срещата на върха на Г20, турският премиер каза:

Приета бе заключителна декларация, положиха се подписи, нараства и чувствителността по отношение на сирийския проблем. Някои европейски страни ясно и точно заявиха своята подкрепа за намеса в Сирия

В същото време, турските въоръжени сили, които имат пълномощие за действия срещу Сирия до 4 октомври, продължават интензивната подготовка. Турската армия строи нова военна база край пограничния град Хатай.

Според информационните източници, новата военна база е разположена на стратегическия хълм Келдагъ, извисяващ се точно срещу сирийския град Латакия, разположен в близост до международните води на Средиземно море, където миналата година бе свален турският изтребител Ф 16, а двамата пилоти загинаха.

Подсилена е и граничната брегова охрана в залива Самандагъ в района на турско-сирийската граница, където е била обявена повишена готовност.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна