Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Жечева: През 2012-а година са родени 3481 деца от майки под 18 години

Ева Жечева: Ранните съжителства с непълнолетни и малолетни момичета, които стават и майки на невръстна възраст, е особено тежък проблем за страната ни
Снимка: БГНЕС

220 души са осъдени за съжителство с непълнолетни и малолетни лица за първото шестмесечие на тази година. Образувани са 325 дела, които са повече от делата за цялата минала година.

Ранните съжителства с непълнолетни и малолетни момичета, които стават и майки на невръстна възраст, е особено тежък проблем за страната ни. Те са не само жертва на сексуално насилие, но на физическо и емоционално. Застрашено е и здравето на децата, които носят, и те често са недоносени или с тежки увреждания и поради тези причини се оставят в институциите и затова децата, които раждат деца, са особено уязвима група, обречена на социална изолация и бедност. Това каза председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева в интервю за предаването "Преди всички".

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2012-а година са родени 3481 деца от майки под 18 години. Наказуемо е обаче съжителството с лица под 16 години: В Наказателния кодекс са предвидени наказания за съжителство с малолетни и непълнолетни деца, но преди години прокуратурата масово излизаше с откази да образува тези наказателни производства, като често мотивите бяха, че става въпрос за етнокултурни традиции и че е по-добре мъжете, които съжителстват с тези деца, да полагат грижи за тях, което за съжаление в тази общност рядко се случва.

По думите на Жечева получените присъди са дисциплиниращи: По някакъв начин в тази общност, за която се казва, че това е традиция, да започнат да се разбират вредите, които се нанасят върху здравето и върху психиката върху тези деца и че това не е нормално явление.

От 1-ви октомври ДАЗД започва проверки в 39 родилни отделения в седем области. Основната цел е да се разбере как реагират екипите в родилните отделения при постъпване на непълнолетни родилки и при риск от изоставяне.

Жечева посочи, че за 2012-а година социалните работници са работили по 4548 случая на превенция на настаняването на деца в институциите, като близо 31% от тези случаи се отнасят за предотвратяване на настаняване на новородено в институции: Общият процент е добър, защото усилията, които се полагат, са изключително много. В повечето случай непълнолетните родилки бягат от болниците, като в повечето случаи взимат и документите, удостоверяващи раждането, с което се затруднява по-нататъшната работа.

За периода от 2003-а година до края на 2012-а година са предотвратени изоставянията на близо 15 хиляди деца.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени