Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди ще присъстват на литургията по повод Кръстовден в манастира "Св. Троица"

Снимка: БГНЕС

Към местността Кръстова гора в Родопите от сутринта се стичат хиляди хора, за да присъстват тази нощ на Божествената Света литургия по повод утрешния християнски празник Кръстовден.

Заради поверието, че мястото е заредено с необикновено силна енергия, вярващи от цялата страна по традиция нощуват на поляните около манастира "Св. Троица", молейки се за здраве и пречистване на душите си.

Празнична вечерня ще бъде отслужена от пловдивския митрополит Николай, а точно в полунощ е началото на Божествената Света литургия.

Йеромонах Серафим от манастира "Света Троица" припомня легендата, свързана с Родопския връх:
Историята гласи, че на това място е заровена частица от кръста на Исус Христос. След като император Константин Велики намира кръста, той бива разделен на три части – едната остава в Йерусалим, другата в Рим, а третата - в Константинопол. Когато Константинопол е превзет от Османската империя, те го вземат като трофей това парче. Монасите от Бачковския манастир дават много злато и го купуват, но тъй като той навремето е бил най-богатият в България и е бил често опожаряван и разграбван, взимат решение и го местят в този манастир, който е бил подчинен на Бачковския манастир. През 1989-а година тук започва да се отслужва и нощна служба и от тогава многохилядният народ се стича.

В подножието на върха с огромния кръст, символ на мястото, има изградени и 12 параклиса, носещи имената на 12-те апостоли. В тях вярващите също ще могат да запалят свещ и да се помолят пред иконите на своя светец.

По публикацията работи: Кремена Данева – кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна