Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Класическата гимназия почистват сами временното си училище

Снимка: Архив

Вместо да започнат да учат, възпитаниците на Националната гимназия за древни езици и култури "Свети Константин Кирил Философ" от днес чистят запуснатата от години сграда на 13-о училище до Женския пазар в София, за да има къде да се подслонят, докато трае ремонтът на тяхното училище в "Модерно предградие". Подмяната на инсталации, дограми и пълно обновяване на стаите и двора с близо 2 млн. лв. от еврофондовете започна това лято и по план трябва да продължи пет месеца. До последно учениците не знаеха къде ще учат, тъй като предоставената от Столичната община сграда на закритото преди време училище трябваше да се ремонтира, но това също се отложи.

Отрано тази сутрин учениците от елитната гимназия се включиха в почистването на временния си дом. Те бършат прах, изнасят столове и чинове, но разказват, че вършат всичко с ентусиазъм и позитивизъм.

Георги Георгиев, ученик в 12-и клас, разказва, че това, което вършат е проява на отношение към училището и вид сплотяване на колектива. Той обясни, че не се притеснява от намиращия се наблизо Женски пазар.

Тодор Джонев, който е председател на Ученическия съвет казва, че алтернативата да отидат в центъра на София е прекрасна.

Нас условията не ни плашат. Сградата отвън изглежда занемарена, отвътре не е нещо страшно.

В почистването се включиха и учителите. Те също споделиха, че не е проблем да почистят училището. Районът не ги безпокои и признават, че не може да се сравнява място в историческия център на София с "Модерно преградие".

Директорът Мариела Папазова обясни, че е отпаднала идеята Класическата гимназия временно да се настани в 40-о училище в "Люлин", защото учениците трябвало да учат на две смени.

Тук ще бъдем една смяна. Ангажирали са се завършилите ни ученици да дойдат да охраняват училището. Не е толкова тревожно да издържим месец и половина. В четвъртък започва учебният процес.

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна