Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите очакват отчет на премиера за първите сто дни от управлението

Снимка: БГНЕС

Отчет на премиера за първите сто дни от управлението очакват депутатите на днешното си заседание. ГЕРБ вече обяви, че ще внесе вот на недоверие заради Министерството на инвестиционното проектиране.

БСП и ДПС вече заявиха своята положителна оценка за първите 100 дни. В последните два дни обаче от ГЕРБ подложиха на критика действията на кабинета и затова в деня на евентуалния отчет от партията на Борисов обявиха, че ще искат вот на недоверие по секторни политики. Вероятното изслушване за стоте дни ще съвпадне и с желанието на БСП да прокара декларация, около чиито приоритети да се обединят всички политически сили около актуалните национални задачи.

Работата на парламента ще започне с окончателното приемане на промени в Наказателния кодекс. Предложените промени предвиждат пострадало от трафик на хора лице да не бъде подвеждано под отговорност, ако е било принудено да го направи. На първо четене беше отхвърлено предложението на ГЕРБ, според което да има наказателна отговорност при неплащане на осигуровки.

ДАНС, Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация" ще докладват днес в парламента данни за кризата в Близкия изток и рисковете за България. В парламентарни комисии ще бъде обсъдено и предложението на партия "Атака" за обявяване на неутралитет в сирийската криза. Вчера президентът и министър-председателят се обявиха в обща декларация за санкции срещу сирийското правителство, ако не приложи споразумението за унищожаване на химическия си арсенал. 

Парламентът ще обсъди на второ четене промените в Наказателния кодекс. Депутатите ще продължат дискусията върху проекта на декларация за актуалните национални задачи и приоритетите на Народното събрание.

Три парламентарни комисии ще обсъдят предложението на "Атака" за неутралитет на България в сирийската криза. В началото на политическия сезон от партията поискаха България да запази неутралитет по кризата в Сирия. Мотивите бяха, че използването на български съоръжения за евентуален военен удар би въвлякъл България в конфликта. Искането дойде доста преди последните предложения за контрол на химическите оръжия, обсъдено от САЩ и Русия, което, за момента, намали напрежението по въпроса. След тези действия българският президент и премиер изразиха обща позиция за политическо и мирно решение на конфликта с водеща роля на ООН. Заради това развитие се очаква съвместното заседание да не приеме предложението на "Атака". Друга причина за очакваното неприемане на предложението са и думите на заместник-министъра на отбраната Неджми Али. Според него България приема бежанци, което все пак не прави страната ни неутрална по кризата в Сирия. В същото време от ДАНС, НРС и "Военна информация" ще представят данни за състоянието на кризисната ситуация в Близкия изток и рисковете за България в ресорната Комисия за контрол над службите за сигурност. 

Информацията е на Добромир Видев и на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени