Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниш иска да бъде център на древноримското наследство

Снимка: БГНЕС

Сръбският град Ниш година стана световно известен с 1700-годишнината от Миланския едикт, с който християнството става официална религия в Римската империя през 313 г. В западната ни съседка се проведе първият етап от проекта по програмата за трансгранично сътрудничество "България - Сърбия" на ЕС: "ПРЕОТКРИВАНЕ: Журналистически гледни точки към културно-историческото наследство и природни забележителности в южния граничен район на България и Сърбия". 

Ниш има амбицията да се превърне в център на древната римска култура. Освен националните власти в западната ни съседка, и общинските във втория по големина град в Сърбия желаят да задълбочат намиращото се в този район наследство и да го превърнат в атрактивно за гостите и туристите в района на гр. Ниш. Такъв пример са археологическите разкопки от времето на Медиана, обект, в които на огромна площ се извършват проучвания и са разкрити древноримски мозайки, датиращи връзката между миналото и настоящето в Ниш.

Кметът на града е категоричен, че Ниш има какво да покаже на своите посетители:

Културното наследство е нещо, с което утре можем да планираме бъдещето на град Ниш през призмата на привличането на туристи с интереси в сферата на археологията и римското минало. Това може да донесе утре и сериозни приходи на Ниш в общинския му бюджет. През тази година имахме възможност да представим Ниш по начин, който никога преди това не е правен. През тази година целият свят чу за Ниш, като за роден град на император Констатин Велики. И мисля, че през тази година Ниш излезе на световната туристическа карта.

На 20 км южно от Ниш се намира гр. Лесковац, известен с лесковачката си "роштильада" или "скариада" за любителите на добрия балкански вкус, която всяка година подобрява собствените си рекорди. Тази година бе направена огромна плескавица от близо 50 кг. В миналото Лесковац винаги е бил свързан пряко с България и интензивния културен и човешки обмен. В града една от големите и хубави къщи е била направена за един български зет, който се оженил за момиче от богат търговски род от Лесковац. През последните няколко години археолози от Сърбия работят много усилено за разкриването и показването в пълната цялостност на древноримския град Юстиниана Прима, за който иначе спорят много държави в Европа.

В района на гр. Лесковац, на 30 км е Лебане. Ако отидете, можете да видите, че направеното от сръбските власти, поне през последните 5 години, е значително, разкрита е голяма част от Юстиниана Прима. Уредникът на Народния музей в Лесковац Небойша Димитриевич разказва:

Юстиниана Прима се намира на археологическото трасе на римските императори, което започва от Сирмиум и води всичко до този район. Този град представлява един огромен комплекс, построен в последните години от управлението на император Юстиниан, който е владеел и Източната, и Западната част на Римската империя. Царев град трябва да бъде водещ в туристическо отношение не само за град Лесковац, но и в по-широк план. Това е един бисер, който малко градове и региони по света притежават. Но и той е изцяло изоставен и не изпълнява своята функция в сферата на туризъм, образованието и културата.

Небойша Димитриевич допълва, че това са останки от римския период, които се намират на територията на Сърбия днес:

Това е една друга държава, каквато е Римската империя и културата й. Ние просто правим всичко възможно да ги опазваме и да ги показваме на туристите. Те са част от световната култура, а ние сме техни пазители като народ и държава.

Западната ни съседка има интерес да променя имиджа си и затова културната програмата "Ниш - роден град на император Константин Велики" е пример, който си заслужава да бъде видян и и да бъде усетен през него духът на времето от далечното минало на Римската империя. Тогава, когато през 313-а година Константин и майка му Елена превръщат християнството в официална религия на Римската империя и слагат край на езическия й период. За да разберем миналото, не е необходимо да отидем много далеч, а просто да посетим намиращите се в близост в Сърбия град Ниш и района на Лесковац. 

По публикацията работи: Николай Кръстев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна