Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още може да бъде заведено дело заради вятърните турбини в района на Калиакра

Снимка: БГНЕС

Опасността срещу България да бъде заведено дело в Европейския съд заради вятърните турбини в района на Калиакра остава – това стана ясно след срещата на министъра на околната среда Искра Михайлова с ресорния еврокомисар Янез Поточник.

Срещу страната ни в момента има общо 14 наказателни процедури заради околната среда, част от тях вече са в предсъдебна фаза, като според Европейската комисия проблемът с ветрогенераторите в Калиакра е много сериозен.

Този проблем е бил и акцент в разговора на Искра Михайлова с Янез Поточник – той произтича от издадените през 2007-а и 2008-а година огромен брой разрешителни за изграждане на вятърни паркове, обясни министърът: 

От огромното количество вятърни перки, които са разрешени в района, през годините - 2100, в момента има построени 223 перки.

Допустимият брой, който не би застрашил флората и фауната в защитените зони в Калиакра, е между 300 и 350. В момента властите у нас се опитват да предотвратят появата на поне част от останалите около 1800 вятърни турбини, за които има издадени разрешения. Голяма част от тях са отпаднали заради изтекъл 5-годишен срок на действие, за много от другите се търсят варианти за отмяна или обжалване, каза Искра Михайлова:

Комисията определя проблема като много сериозен. Това, което се е случило в България, нарушава общия европейски закон.

Заради това наказателната процедура продължава, а комисар Янез Поточник, макар че е определил като правилни мерките, които смята да предприеме правителството, не е поел ангажимент, че случаят няма да бъде внесен в съда.

България получи последно предупреждение по него преди година.

По публикацията работи: Диана Чепишеа - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна