Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Грозев: Политиците не могат да игнорират гражданите, ако искат промяна в Конституцията

Снимка: БГНЕС

В предаването "Преди всички" Йонко Грозев – член на Националния съвет на Движение "България на гражданите" каза, че решението на КС от преди два дни по случая с Делян Пеевски ги провокира да говорят за промени в Конституцията:

Решението на КС символизира целия набор от проблеми, свързани с начина, по който функционира съдебната система, начинът, по който е уредена в Конституцията и необходимостта от това - България да се превърне в правова държава. При всички случаи трябва да се преразгледа съвместното управление на съд и прокуратура, да се преосмисли начинът, по който се избина Висшият съдебен съвет. Случаят на Делян Пеевски много ясно показва, че съдебната система, в това число и КС, са силно податливи на външни политически и всякакви други корупционни схеми. Това разрушава държавността в България, това е основната причина да няма върховенство на закона, да няма ред и правила за обикновените хора и да има възможност силните на деня винаги да заобикалят законите. Това е основната причина толкова много хора да протестират. Това положение е нетърпимо вече.

Йонко Грозев съобщи, че ще обявят отново набора от промени в Конституцията, които от „България на гражданите“ са направили още преди изборите и ще се опитат да използват тези предложения за основа на дебати:

Основната идея е те да се превърнат в старт и да създадем платформа за обсъждане и на други промени в Конституцията./../ До голяма част те обхващат централизацията на властта и липсата на механизми за ефективна отчетност. Едно от нещата, които бяхме предложили е отпадане на позицията на заместник-министрите, за да е ясно, че министърът носи политическата отговорност. Другото предложение е децентрализация на общините, възможността те да са по-активни в събирането на местни данъци и такси, да носят отговорност и ефективно да управляват. Това приближаване на властта до хората е ключов елемент за по-ефективно упражняване на демокрацията.

В момента, в който ние имаме достатъчно ясно и категорично желание на българските граждани, които застанат зад конкретни искания за промяна в Конституцията, политическата класа не може да игнорира едни такива искания. Въпросът е тези искания да са ясно формулирани и да се получи ясна подкрепа, обясни Йонко Грозев.

Той коментира и решението на КС за Делян Пеевски:

Това решение имаше една задача - да каже кога е назначен Делян Пеевски за председател на ДАНС, от кой момент влиза в сила и от кой момент е прекратен мандатът му като народен представител, кога и на какво основание е престанал да бъде председател на ДАНС. На тези простички, но ключови въпроси, шестимата съдии не успяха да отговорят. Именно това избягване от основния въпрос в казуса за мен е напълно неприемливо и е отказ на съда да изпълнява функциите си - да бъде крепител на Конституцията и пазител на реда в България.

Цялото интервю с Йонко Грозев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени