Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: В НС наблюдаваме замяна на политиката с абсолютна процедура

Ганев: Най-големият проблем на това правителство е комуникацията
Снимка: БГНЕС

Това, което наблюдаваме в Народното събрание е замяна на политиката с абсолютна процедура. Това каза политологът Димитър Ганев от Институт "Иван Хаджийски" в интервю за предаването "От петък до петък".

До голяма степен поведението на ГЕРБ е логично по няколко причини. На първо място те показват едно тенденциозно отношение към парламентарната институция, принизявайки я, както беше в мандата на г-н Борисов. На второто място ми се струва логично това, че ГЕРБ настоява, че този парламент е нелегитимен и обръщат цялата политика в процедура, което далеч не е добър сценарий, предвид цялостната обстановка в държавата. Наблюдаваме една продължаваща вече 8-9 месеца политическа криза, в която навлязохме през месец февруари – една пълна делегитимация на всички авторитети, антипартийно говорене, припознаване на всички партии, които са на терена, като партии на статуквото и подобен род много неща могат да се изброят със знак минус, разбира се. Лошото е, че като че ли тази година ще завърши именно под знака на тежка политическа криза и най-лошото във всичко това е, че освен тази политическа криза, в която се намираме, все пак не трябва да забравяме, че се намираме от 4-5 години в икономическа криза, а проблемите, които се явяват пред държавата, са толкова сериозни, че не ми се струва, че най-удачният вариант е точно сега да си играем на процедура, а не на политика, добави Ганев.

Политологът заяви, че ГЕРБ е била по-близо до властта в първите месеци от началото на управлението на кабинета "Орешарски", отколкото е в момента: Като че ли обаче последните 1-2 месеца наблюдаваме своеобразна стабилизация. Тя не трябва да ни заблуждава, че мнозинството е изключително стабилно, че кабинетът е стабилен, че възможността от предсрочни избори отсъства, но като че ли най-тежките моменти за управляващото мнозинство останаха някъде назад. Не трябва да подценяваме и възможността правителството и управляващото мнозинство да направят следващата такава крупна грешка, каквато бяха серията от назначения. Летният протест, като че ли, е изчерпан или поне неговата енергия до голяма степен е стихнала. Това, което ми се струва по-опасно в следващите месеци, е възобновяването на един друг тип протести, които наблюдавахме февруари месец. Не трябва да забравяме, че се намираме в месеци, в които тепърва ще се гледа бюджета. В една такава ситуация синдикатите и подобен тип организации могат да бъдат изключително агресивни в исканията си за повече социална политика. Виждат се и вече първите стъпки в тази посока, които правят синдикатите. Така че, това е съществен риск, който предстои пред правителството. /.../ Това, което се вижда е, че нито една от парламентарно представените партии в момента не крие надежди за електорален растеж от тук нататък. Това, което се вижда извън парламентарните партии е, че също не се вижда сериозен субект, който да поеме тази огромна гражданска енергия. Перспективи за растеж показва само Реформаторският блок.

Ганев обясни, че е твърде рано да се коментира формацията на Николай Бареков: Той се опитва да гради своята риторика и социална база на един друг тип протести, които бяха февруарските. Виждаме подчертано социална риторика, популистка в някакъв смисъл. Подобен тип говорене в България се е увенчавало с успех понякога, затова не би трябвало да отписваме изцяло това нещо, но ми е трудно да говоря на този етап.

По отношение на казуса "Пеевски" и олигархията Ганев каза: Ако Пеевски беше изолиран случай в България, някак си лесно щяхме да разрешим проблема с олигархията. Проблемът е много по-дълбок и той не се свързва с една единствена личност.

Поведението на премиера Орешарски, политологът обясни така: Стилът, който налага Пламен Орешарски е сериозен контрапункт на стила, наложен от г-н Борисов.

Според Ганев най-големият проблем на това правителство е комуникацията: Този проблем ще бъде съпътстващ до самия край на това управление.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна