Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Клисарова: Искам да видя около 4% от БВП за образование

Средствата за БАН ще бъдат завишени в бюджета, но не е сигурно дали ще достигнат исканите от учените 84 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Образованието ще е приоритет на Бюджет 2014. Изключително важно е не само колко средства ще има, а как ще бъдат разпределени и вложени, за да постигнем по-добра ефективност на образованието. Ще търсим влагане на средства и ефект от тези политики, които ще водим през 2014-а г.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Искаме да повишим финансирането в системата на образованието, уточни тя. 

Аз искам да видя около 4% от БВП за образование. Дай, Боже, това да се случи, но важното е и какви политики ще разпишем с тези проценти.

Винаги се борим за по-високо и достойно заплащане на учителите, защото това е необходимо и по отношение на техния статус и по отношение на програмите, които искаме да включим в педагогическите специалности и въобще за педагогическите кадри. В МОН се разработва стратегия, която ще включва не само заплати, а и възможности за кариерно развитие, за квалификациите, във връзка с наредба номер 5. Тя ще включва социален пакет, така че да мотивираме младите хора да идват в педагогическите специалности и да остават учители.

Клисарова спомена, че се очаква оптимизиране на делегираните бюджети на училищата и това може да направи по справедливо разпределението на възнагражденията на преподавателите. Тя се обяви против съкращения във ведомството и подчерта, че такива би имало само при обединение на структури:

Ние не предвиждаме съкращения в министерството. Не мисля че трябват едни съкращения просто механично. Трябва да се търсят дейностите, които обезпечава министреството и те да бъдат обезпечени със самите хора.

Нов закон трябва да бъде представен в Комисията по образование в НС в края на тази или началото на следващата година, уточни тя:

Трябва да започнем да мислим много по-сериозно за Закона за средно образование и предучилищна подготовка, който от 8 години подготвяме и е приоритет на вече трето правителство. Той  трябва да създаде по-добри условия за повишаване на функционалната грамотност на учениците.

Министърът заяви, че е против държавно финансиране на частните училища:  

Не мисля, че частните училища трябва да се финансират от държавата, защото, когато е осигурен прием на всички ученици в държавните училища, родителите имат право на избор.

Относно идеята учениците в професионалните училища и да работят по време на обучението си, тя каза:

Дуалната система, която съчетава учението и работата, е доказала възможностите си за реализиране на младите хора на пазара на труда. Финансирането ще се осигури чрез бизнеса, чрез бюджета на МОН, чрез оперативната програма.

Средствата за БАН ще бъдат завишени в бюджета, но не е сигурно дали ще достигнат исканите от учените 84 млн. лв., каза Клисарова.  

Ние трябва да гарантираме възможност на тези колеги да участват в международни проекти, да участват в програмата „Хоризонт 2020“, за която в Европа има 80 млрд. евро, а, когато е необходимо съфинансиране по тези проекти, да има средства, с които да помогнем.

Във Фонд „Научни изследвания“ нещата вървят добре, няма да има повече корупция. Той има нова структура и регламенти и съгласува държавните помощи с Министерство на финансите, заяви министърът  

Клисарова каза, че скоро ще бъдат изготвени минимални критерии, които кандидатите за научни звания да трябва да покрият, но всеки университет ще може да ги завиши за своите кадри. Така ще се избегне обезценяването на научните звания и титли, което се случи в последните годинди.

Военното обучение ще влезе в учебната програма заради засиления интерес на учениците, каза министърът. То обаче не е като обучението преди, а е по-скоро обучение за реакции при кризисни ситуации.

Интервюто на Петър Волгин с Анелия Клисарова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна