Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шеврон" спря проект в Румъния след протестите заради шистовия газ

Снимка: БГНЕС

След четиридневни протести срещу добива на шистов газ в Румъния компанията "Шеврон" обяви, че изтегля техниката, с която е трябвало да изгради сондата за проучване на залежите край село Пунджещи.

В началото на месеца компанията получи първото си разрешително за проучване на залежите от шистов газ в окръг Васлуи. Разрешителното беше очаквано на фона на изразяваната от правителството на Виктор Понта подкрепата за добива на шистов газ.

Първата сонда трябваше да бъде изградена между селата Силищя и Пунджещи. От началото на седмицата жителите на двете села започнаха протести срещу проекта, изразявайки притеснения, че проучванията могат да отровят водата в района. Протестиращите дори блокираха пътя Васлуи-Гърчени, по който бяха започнали да докарват техниката за изграждането на сондата.

Снощи в Букурещ над две хиляди души се събраха на спонтанен протест в подкрепа хората от Пунджещи и Силищя.

В резултат на протестите "Шеврон" в крайна сметка обяви, че ще изтегли техниката от района на Силищя и Пунджещи и че занапред ще се опитва да има градивни и положителни отношения с общностите, където развива дейността си.

Това изказване в крайна сметка потвърждава опасението на еколозите, че днешното оттегляне от Пунджещи не означава изоставяне на проектите на "Шеврон" за добив на шистов газ в Румъния.

По публикацията работи: Стилян Деянов - Букурещ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна