Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клисарова: От догодина - от 5 до 7% повече пари за издръжка на ученик в професионално училище

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Анелия Клисарова заяви, че в бюджета за следващата година за средно образование се предвиждат между 5 и 7 процента повече средства за издръжката на един ученик в професионално училище и за децата със специални образователни потребности. Тя се срещна със студентите от УНСС на дискусия за връзката между бизнеса и висшето образование.

Повече средства в следващия бюджет ще има и за висшето образование, каза министърът. То ще бъде съобразено с реализацията на студентите и с пазара на труда. Повече ще има за специалностите педагогика, за природонаучните науки и за инженерните науки. Клисарова очаква бюджетът за образование през 2014-а година да е по-голям от този за тази година с 0,01 до 0,03 процента от БВП.

Образованието ще бъде приоритет в следващия бюджет, каза още министърът. Ще се отделят повече средства в тези направления и специалности, от които има нужда икономиката и бизнесът, от чиито специалисти ще има ефект като крайна реализация. Повече средства се предвиждат за стипендии за стажанти по отношение на следващия програмен период.

 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна