Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият шеф на разузнаването отказа делото срещу него да се гледа по съкратената процедура

Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров отказа делото срещу него да се гледа по съкратената процедура. Така процесът тръгва след месец с разпит на десетки свидетели и приемането на десетки експертизи. Киров нарече обвинението срещу себе си "политическо".

Делото е за присвояване на 5 000 000 лева, които според прокуратурата Киров е присвоил, докато е бил шеф на разузнаването, съставяйки над 1000 неверни документа. Киров твърди, че няма такова нещо и че всъщност парите не са присвоени, а са отишли "за естеството на разузнавателната работа по всичките й направления". Именно това ще се доказва чрез експертизите и свидетелите, които ще бъдат разпитани.

Конкретика за документите и направленията беше спестена на медиите, защото делото е с гриф "Строго секретно".

Прокуратурата каза, че сред нейните свидетели няма политически лица. Дали бивши държавници, които са имали отношение към разузнаването, ще бъдат разпитвани, предстои да научим.

Квалификацията, че делото е "политическо", Киров аргументира с това, че преди година и половина, когато е започнало разследването срещу него, изказвания във връзка с работата му са дошли от политически лидери.

Година и половина се развиваха сложни политически процеси в страната и в някои партии в частност. Помислете добре. Вие сте интелигентни хора, припомнете си преди година и половина какви политически процеси се развиваха и кой основно беше пострадавш от тази история. Ще се въздържа от имена. Благодаря ви. Хайде да оставим този разговор с продължение.

Прокурорът по делото Елин Алексов отрече и заяви, че българската прокуратура действа по закон, а не по целесъобразност и по инструкции отгоре, и че самият той никога не би внесъл обвинителен акт, който да се позовава на неюридически аргументи:

След като една прокуратура, която не трябва да е политически обвързана, се е погрижила да внесе един акт срещу такъв човек и до известна степен да злепоставя едно отговорно длъжностно лице в очите на всички, значи сме се постарали да преценим, да допуснем всички възможни тези. Никога досега аз не помня в моята прокуратура някой да е образувал дело под натиск или поне не ми е станало достояние, но държа да кажа, че българската прокуратура не се поддава на политически натиск.

Делото тръгва по обичайния ред на 21-ви ноември с разпит и експертизи. Свидетелите също се оказаха строго секретни, но все пак прокурор Алексов разкри, че сред тях няма политици. Сред разпитваните ще е наследникът на Киров, който откри липсата на милионите - генерал Драгомир Димитров.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна