Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсва диалог между местната власт и гражданите за съдбата на Цар-Симеоновата градина в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Идеята да се строи паркинг под „Пеещите фонтани“, част от Цар-Симеоновата градина в Пловдив, противопостави граждани и местна власт.

Ландшафтният архитект Станимир Шаламанов каза в предаването „Преди всички“, че в момента тече избор на фирма за информационно обслужване на проекта, избор на изпълнител на подземния паркинг, а в същото време има граждански протест. Областният управител, пък обжалва в съда заема, който общината иска да вземе, за да построи обекта.

Шаламанов не изключи възможността за запазването на зелената площ да се стигне до ситуация като в Истанбул, където дни наред имаше демонстрации заради парка "Гези":

Това зависи от гражданското общество в Пловдив, но трябва да си зададем въпроса спазват ли се законите в България, защото този проект противоречи на много закони. Редица институции в България, в това число Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие, са си затворили очите, давайки съгласувателни писма и придвижвайки този проект по съответните канали.
Архитект Шаламанов подчерта, че изрично е казано в нормативни документи, че в Цар Симеоновата градина е забранено строителството на всякакви подземни и надземни паркинги:

Независимо от всичко общината стартира една такава инициатива. МК съгласува съответното планово заседание, макар че самият проект не е съгласуван на практика, т.е министерството не спазва нормативната уредба и подзаконовите актове в България. /…/ Това беше направено в момент, в който на всички нива имаше еднопартийност и много неща се решаваха по телефона.

Има паметници на културата, които ние трябва да съхраняваме, и интелигентният подход да ги защитим е да протестираме, каза Станимир Шаламанов и допълни:

Диалог на местната власт с гражданското общество за Цар-Симеоновата градина няма. Обществено обсъждане, така както е по закон, дали да има паркинг или не, не е провеждано. Имаше две обществени обсъждания – кои обекти да участват в програмата и за вземане на заем.

Цялото интервю със Станимир Шаламанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени