Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от ЕК ще проверяват процедурите по обществените поръчки

Снимка: БГНЕС

В края на ноември ще пристигне мисия на експерти от Европейската комисия, за да провери как се изпълняват процедурите по обществените поръчки за проектите с европейски средства.

Данните показват, че при провеждането на обществените поръчки се допускат голям брой грешки, процедурите се обжалват често, каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова:

Проблемът е в големия брой грешки. По информация на Българската агенция за обществените поръчки - над 60 процента. 70% от заданията са с доказано дискриминативен характер.

Планирано е да се проведат преговори с финансова институция за подписване на кредитно споразумение за 500 милиона евро, чрез което да се осигури съфинансиране на проектите с европейски средства, изтъкна вицепремиерът Зинаида Златанова по време на изслушване пред депутатите от Комисията по европейските въпроси.

До края на годината в Народното събрание ще се внесе законопроект за изменение на Закона за съдебната власт. Подготвена е концепция за електронно правосъдие, която ще бъде внесена за одобрение от Министерския съвет до две седмици, съобщи още Златанова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна