Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Александър Томов започва отначало

Снимка: БГНЕС

Поредно знаково дело започва отначало с решение на Софийския апелативен съд. Процесът за източването на "Кремиковци" и ЦСКА, по който подсъдим е бившият президент на армейците Александър Томов, беше върнато за ново разглеждане на Софийския градски съд.

Томов беше изпратен на съд след един от големите скандали около парите на ЦСКА. Прокуратурата го обвини за източването на "Кремиковци" по времето, когато комбинатът и червеният тим са били собственост на индиеца Прамод Митал. Заедно със и в момента силния човек в ЦСКА, подсъдими са още Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев.

През януари 2011-а година съдия Мариян Марков осъди Томов и Иванов на по девет години затвор и оправда Александър Гарибов и Божко Бонев. Софийският апелативен съд приключи случая в едно заседание. Според съдиите Снежана Душкова, Надежда Трифонова и Иван Стойчев първоинстанционният съд е коментирал по коренно противоположен правен начин едни и същи обстоятелства и така въз основа на едни и същи доказателства е оправдал двама от подсъдимите, а другите двама е осъдил.

Преди дни с още по-фатална съдба се оказа така нареченото дело "Вальо Топлото". Друг състав на Софийския апелативен съд върна направо на прокуратурата процеса за източването на столичната топлофикация, по който беше четена 14-годишна ефективна присъда на Валентин Димитров.

Процесът срещу Александър Томов имаше и дисциплинарно продължение. Съдията, който го осъди, беше наказан дисциплинарно от ВСС заради забавени мотиви по няколко дела, едно от които беше именно това на Томов. Предложението на дисциплинарния състав беше Мариян Марков да бъде уволнен, но крайното решение беше двегодишно понижение в Софийския районен съд.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна